Työelämän suomea
Lue ohjeita työhakemuksen tekoon ja vastaa kysymyksiin
Työhakemuksen tarkoituksena on saada sinulle kutsu haastatteluun. Panosta siis aloitukseen ja herätä lukijan mielenkiinto lukemaan hakemuksesi loppuun asti. Voit kirjoittaa alkuun lyhyen markkinointitekstin itsestäsi, esim. ”Rautainen kuluttajamarkkinoinnin ja segmentoinnin osaaja etsii uusia haasteita”. Tähän lauseeseen kannattaa tiivistää osaamisesi ja kokemuksesi juuri tähän tehtävään.
CV on työhakemuksen liite, ja usein rekrytoijat lukevat CV:n ennen hakemusta. Älä siis listaa hakemukseen samoja asioita kuin CV:hen.
Työhakemus ei ole määrämuotoinen vaan se kannattaa aina laatia työpaikkailmoituksen pohjalta. Vaikka et täyttäisi kaikkia ilmoituksessa esitettyjä vaatimuksia, älä masennu, ei niitä täytä juuri kukaan muukaan. Jos koet, että sinulla on mahdollisuus ja osaaminen menestyä kyseisessä tehtävässä ja se on mielestäsi mielenkiintoinen, lähetä vain rohkeasti hakemus. Joku paikan kuitenkin saa, miksi et juuri sinä!
Vastaa hakemuksessasi työpaikkailmoituksessa esitettyihin kysymyksiin. Kerro työnantajalle omasta osaamisestasi, koulutuksestasi ja työkokemuksestasi juuri tätä paikkaa varten. Jos sinulla ei ole vielä työkokemusta, korosta koulutustasi ja henkilökohtaisia piirteitäsi. Työhakemus on muutenkin se paikka, jossa voit tuoda enemmän persoonaasi esille. Kannattaa kertoa omista työskentelytavoista ja ominaisuuksista ja miettiä, miten niistä on hyötyä juuri hakemassasi tehtävässä. Oikeat esimerkit kertovat enemmän kuin vain lista positiivisista ominaisuuksista. Kerro hakemuksessa myös motivaatiostasi, esimerkiksi miksi haet juuri tätä paikkaa tai miksi olet kiinnostunut työskentelemään juuri kyseisessä yrityksessä.
Rekrytoijat käyvät läpi paljon hakemuksia päivittäin. Sopiva hakemuksen pituus on maksimissaan yksi A4 ja siinä voi olla esimerkiksi 4-5 kappaletta. Mikäli ilmoituksessa on pyydetty palkkatoivetta, sille oikea paikka on hakemuksen viimeisessä kappaleessa. Mieti palkkatoiveesi tarkoin - voit verrata sitä nykyiseen palkkaasi tai keskimääräiseen palkkatasoon kyseisessä tehtävässä. Tietoa yleisestä palkkatasosta saat ammattiliitoista tai esimerkiksi Oikotien palkkalaskurista. Palkkatoivetta ei kannata ylimitoittaa, mutta ei myöskään alimitoittaa. Voit myös ilmoittaa palkkahaitarin, jonka sisällä olet valmis neuvottelemaan palkasta.
Koska haluat kutsun haastatteluun, voit hakemuksen lopuksi kirjoittaa, että tulet mielelläsi keskustelemaan lisää asiasta. Lopputervehdykseksi voit kirjoittaa esimerkiksi ”Kunnioittavasti” tai ”Ystävällisin terveisin” ja lisää sen alle oma nimesi. Loppuun kannattaa listata liitteet esimerkiksi CV. (Lähde: Oikotie)