Käsinrakennustekniikat


Käsinrakentaminen on keramiikan valmistusmenetelmä, jossa esineitä tehdään käsin yksinkertaisia työkaluja käyttäen. Yleisimpiä käsinrakennustekniikoita ovat makkara- ja levytekniikka. Savea voi myös työstää ilman työkaluja esimerkiksi nipistely- tai peukalotekniikalla, jossa esine muotoillaan peukalolla ja etusormella nipistellen. Erilaisia käsinrakennustekniikoita voidaan myös sekoittaa keskenään ja yhdistellä samaan työhön.

Makkaratekniikka

Makkaratekniikka on hyvin monipuolinen käsinrakennusmenetelmä, joka soveltuu erityisen hyvin epäsymmetrisiin muotoihin sekä suurikokoisiin esineisiin ja veistoksiin. Plastisesta savesta muotoillaan pitkulaisia makkaroita rullaamalla savea kevyin liikkein pöytää vasten kämmeniä apuna käyttäen. Savimakkaroita asetetaan päällekkäin seinämäksi ja liitetään yhteen. Liitettävät pinnat voi karhentaa, jonka jälkeen niiden pintaan voi sivellä samasta savesta tehtyä savilietettä liimausaineeksi. Pehmeä savi ei vaadi savilietteellä liittämistä


Levytekniikka

Levytekniikka on makkaratekniikan tavoin monipuolinen käsinrakennusmenetelmä. Se soveltuu hyvin kulmikkaiden muotojen valmistukseen. Levyjä voidaan tehdä kaulimalla tai savimankelilla. Niitä leikataan halutun kokoiseksi ja muotoiseksi. Levyjen liitoskohdat karhennetaan ja liitetään toisiinsa samasta savesta tehdyllä savilietteellä. Levytekniikalla tehdyt työt vaativat hitaan kuivatuksen, jotta seinämät eivät väänny ja liitoskohdat pysyvät kiinni.



Videot
Palmu, Sanna. Makkaratekniikka ja Levytekniikka.