Celadon


Celadon-lasitteet ovat kalpean vihreitä, paksuja ja läpinäkymättömiä lasitteita. Paksut lasitteet säröilevät usein ja niitä arvostettiin Kiinassa sekä pienten että suurten särökuvioiden mukaan. Lasitteen eri vaalean vihreän sävyt näkyvät parhaiten joko valkoisen massan päällä tai valkoisella engobella peitetyn harmaan kivitavaramassan päällä. Jos käytetään tummaa massaa, niin lasitteen väri muuttuu tumman vihreäksi, jopa ruskehtavaksi pelkistyksessä. Lasitteen sulattajat reagoivat massan ja lasitteen kohtaamispinnassa ja massan pinnassa oleva rautaoksidi pelkistyy ja antaa lisäväriä lasitteen sävyyn.

Celadon-lasite kuuluu keramiikan historiassa vanhoihin arvostettuihin lasitteisiin, joita kehitettiin sekä Kiinassa, Koreassa että Japanissa. Lasitteiden kehitys kesti kauan ja oli monivaiheinen. Celadonit saavuttivat kukoistuksensa Song dynastian kaudella. Lasitteen väri muistutti arvostettua kiveä, jadea, joka oli muinaisten kiinalaisten uskonnollinen symboli. Vihreällä sävyllä on ollut monta erilaista vivahdetta, ja kirjo on ollut sammaleen vihreästä turkoosin sinivihreään johtuen raaka-aineiden suhteista ja käytetystä polttotekniikasta. Celadon-esineisiin kuului myös kaivertamalla aikaansaatu koriste, jonka uurteet täyttyivät paksusta lasitteesta. Jos ohutseinämäinen posliiniesine oli lasitettu molemmin puolin, niin lasite saattoi olla yhteensä paksumpi kerros kuin esineen savikerros.

Celadon-väri syntyy rautaoksidin pelkistyessä polton aikana liekkien mukanaan kuljettaman hiilen pelkistävästä vaikutuksesta. Liekkiuunien käyttö oli ainoa luonnollinen polttomenetelmä aikaisemmin, jolloin ei muita uunityyppejä tunnettu. Uunien rakennustaito vaikutti polttolämpötilan ja vihreän värin kehittymiseen. Mitä parempi veto uuneissa oli, sitä korkeampi lämpötila saavutettiin ja lasitteet sulivat turkoosin sinivihreiksi. Mitä huonommin uuni veti, sitä vähemmän lämpötila nousi, ja lasitteet jäivät himmeiksi ja ruskean vihreiksi.Lisätietoa celadonista löytyy Lisämateriaalit-kansiosta dokumentista Celadon-lasitteet.

Kuvat
Hortling, Airi. Celadon-lasitteita.