Opalisoivat oksidit


Läpinäkymätöntä lasitetta kutsutaan opaaliseksi. Lasitteen opaalisointiin käytetään peiteaineena tinaoksidia, titaanioksidia tai zirkoniumsilikaattia.

Tinaoksidi SnO2

Tinaoksidia käytetään pääosin lasitteiden opalisointiin ja sillä tehty lasitepinta on puhtaan valkoinen ja peittävä. Tinaoksidi on muita opalisoivia raaka-aineita kalliimpi ja sitä käytetäänkin usein titaanioksidin tai zirkoniumsilikaatin kanssa. Tinaoksidia käytetään 9–12 paino-% lasitteessa, kun tavoitellaan peittävää pintaa. Tinaoksidilla värjätään rautaoksidia sisältäviä lasitteita kerman väriseksi tai pilkullisiksi.

Tinaoksidi kiehuu helposti savuisessa puu-uunissa poltettuna. Pelkistys voi muuttaa tinalasitteen harmaaksi mutta häränverilasitteissa pieni määrä (1 %) tinaoksidia edistää punaisen värin syntymistä.

Tinaoksidin muotoja ja niiden värit jauheena ovat

  • SnO2 (tinadioksidi): valkoinen jauheena
  • SnO (tina(II)-oksidi): musta jauheena, myrkyllinen

SnO tinaoksidi on musta myrkyllinen jauhe, jota ei käytetä keramiikan valmistuksessa.

Tinaoksidia käytetään vaaleanpunaisten ja keltaisten pigmenttien valmistukseen sekä harmaiden ja siniharmaiden sävyjen valmistamiseen.

Titaanioksidi TiO2

Titaanioksidia käytetään jonkin verran lasitteen opalisointiin mutta käytön ongelmana on lasitteen värjäytyminen helposti vaaleankeltaiseksi. Titaanioksidi muodostaa raudan kanssa kellertäviä kiteitä lasitteen pintaan polton jäähtyessä hitaasti. Luonnosta löytyvä titaanioksidi on nimeltään rutiili ja sen väri jauheena vaihtelee vaaleanruskeasta keskiruskeaan riippuen luonnon mineraalin muista epäpuhtauksista. Titaanioksidia käytetään tinaoksidin lisänä peittävän valkoisen värin aikaansaamiseksi.

Titaanioksidin muotoja ja niiden värit jauheena ovat

  • TiO2 (titaanidioksidi): valkoinen jauheena
  • TiO2 (rutiili): vaaleanruskea jauheena
  • FeTiO3 (rautatitanaatti): musta jauheena

Zirkoniumoksidi ZrSiO4

Zirkoniumoksidi opalisoi lasitteen peittävän valkoiseksi. Sillä voi korvata osittain tinaoksidin käyttöä. Zirkoniumlasitteet ovat kemiallisesti ja mekaanistesti erittäin kestäviä ja siksi niitä käytetään esimerkiksi saniteettiposliinin lasitteena. 

Zirkoniumoksidin muotoja ja niiden värit jauheena ovat

  • ZrO2 (zirkoniumoksidi): valkoinen jauheena
  • ZrSiO4 (zirkoniumsilikaatti): valkoinen jauheena

Zirkoniumoksidia käytetään pohjana zirkoniumsilikaattipigmenteille, jotka muodostavat keskenään sekoitettavien värien ryhmän.