Väripigmentit


Pigmentti on keraaminen väri, joka on valmistettu keramiikan raaka-aineista ja oksideista. Ne ovat epäorgaanisia yhdisteitä, joilla on kemiallisia ja fysikaalisia ominaisuuksia. Pigmenttejä käytetään keramiikan valmistuksessa väriaineena. Pigmenttivärit muodostuvat monimutkaisista kiderakenteista ja valmistus vaatii huolellisesti suoritettua teknologiaa, jotta saadaan eri lämpötiloissa pysyvä tuote. Värivalmisteissa pyritään mahdollisimman korkealuokkaisiin ja tasalaatuisiin tuotteisiin. Keramiikkateollisuus pitää valinta- ja laatukriteerinä värin pysyvyyttä sekä joustavaa ja nopeaa saantia. Monen teknisen valmistusvaiheen lopputuloksena pigmentit ovat kalliita, ja niiden käytön tulee olla mahdollisimman tarkoituksenmukaista. Lasitteiden on sovelluttava värien kanssa kemiallisesti ja fysikaalisesti ja oltava optisilta ominaisuuksiltaan pysyviä poltoissa.

Pigmenttejä käytetään massojen ja savilietteiden (engobien) värjäämiseen, värillisten lasitteiden valmistamiseen sekä koristeluun. Karkeilla pigmenteillä (body stain) värjätään massoja ja hienoksi jauhettuja pigmenttejä käytetään monipuolisesti yleispigmenttinä koristelussa sekä värjättäessä engobeja ja lasitteita. 

Pigmentti värjäämiseen

  • Massavärit - Body stains, slip stains  
  • Lasitevärit - Glaze stains 
Pigmentti koristamiseen 

  • Alilasitevärit - Underglaze colours 
  • Upotusvärit - In-glaze colours for pottery 
  • Emalivärit ja posliinin maalausvärit - On-glaze colours for potteryLisätietoa keramiikan pigmenteistä ja oksideista löytyy Lisämateriaalit-kansiosta dokumenteista Keramiikan värit_pigmentit ja Pigmenteissä käytetyt oksidit ja niistä saadut värisävyt.

Kuvat
Hortling, Airi. Pigmenttien käyttö lasitteissa.