Kiiltävä, himmeä ja mattalasite


Lasitteita nimetään ja valitaan perustuen lasitteen poltetun ulkonäön mukaan.
Lasitepinta voi olla
  • Kiiltävä, kirkas, läpikuultava 
  • Himmeä, heikosti läpinäkyvä 
  • Puolimatta, opaali, heikosti läpinäkyvä 
  • Matta, läpinäkymätön

Läpikuultavaksi sulava lasite läpäisee valoa, se on kiiltävä (kirkas). Himmeä lasite on opaali ja heikosti läpinäkyvä, mutta sulava ja tasoittuva. Matta lasite on läpinäkymätön ja valoa läpäisemätön. Sillä on korkea viskositeetti ja lasittamisesta johtuvat virheet näkyvät helposti polton jälkeen. Poltto-ohjelmalla on suuri vaikutus lasitteen sulamiseen.

Poltto-ohjelman säätäminen vaikuttaa pinnan ulkonäköön. Nopealla tai hitaalla lämmönnousuohjelmalla vaikutetaan lasitteen sulamiseen. Lasisulan muodostumisessa monimutkaiset eutektiset reaktiot tarvitsevat aikaa. Pinnan muodostukseen vaikuttaa kuinka kauan kestää lasitteen sulamisen alkuvaihe ja loppuvaihe. Polton alkuvaiheen pituus korvaa loppuvaiheessa nopeutetun polton ja loppuvaiheen pidentäminen sulattaa lasitetta enemmän. Matta lasite voi muuttua haudutuksen aikana kiiltäväksi. Uunin ladonta ja poltettavan tavaran määrä vaikuttaa myös lasitteen sulamiseen.

Kaikki himmeät ja mattalasitteet ovat keskeytettyjä lasitteen silikaatiksi sulamisen reaktioita. Jokainen mattalasite sulaa läpikuultavaksiksi ja kiiltäväksi korkeammassa polttolämpötilassa mutta se ei aina muodosta tasaista pintaa. Himmeä lasite sulaa heikosti ja pienien kuplien kerrostuma estää läpinäkyvyyden. Mattalasitteet poikkeavat läpikuultavista lasitteista siten, että niiden lasiaines sisältää suuren määrän pieniä kiteitä. Matta pinta muodostuu, kun täysin sula lasite jäähtyy ja osa siitä kiteytyy. Kiteytyminen saadaan jäähdyttämällä sula lasite hitaasti.Kuvat
Hortling, Airi. Kiiltävä ja matta lasitepinta mikroskooppikuvassa.