Topic outline

    • Päällysteen tyhjätila on sen koostumuksen suunnittelussa ja toteutuneen päällystystyön laadun valvonnassa tärkeä parametri, joka kuvaa päällysteen tiiviyttä. Päällysteen tyhjätilan tulee olla laatuvaatimusten mukainen eikä siinä saa olla suurta vaihtelua vaan päällysteen tulee olla tasalaatuinen. Riittävää tiiviyttä tarvitaan päällysteen pitkäaikaiskestävyyden varmistamiseksi.

       

      Tutkimuksen tavoitteena on parantaa maantiepäällysteiden kestävyyttä veden, jäätymisen ja sulamisen vaikutuksia vastaan, mikä samalla parantaa niiden   toimivuutta osana tierakenteita. Päällysteen kulutuskerroksen on oltava nykyistä tasalaatuisempi ja/tai tiiviimpi sen säänkestävyyden parantamiseksi.

      Parempaa säänkestävyyttä tarvitaan, kun talvet muuttuvat Suomessa perinteistä leudoimmiksi ja vesisateisiksi ja kun päällysteiden pitkäaikaiskestävyyttä halutaan parantaa. Päällysteen reikiintyminen alkaa usein purkautumasta, joka saa alkunsa jo päällystystyön aikana syntyneestä rakeisuuslajittumasta, jossa on suuri tyhjätila. Suuri tyhjätila mahdollistaa myös bitumin nopeamman vanhenemisen päällysteessä, mikä lisää sen vaurioitumisalttiutta sään vaikutuksesta.

       

      Tutkimuksessa arvioidaan nykyisen uusien päällysteiden tiiviydelle ja tasalaatuisuudelle asetetun laatuvaatimuksen ja mittausmenetelmän suorituskykyä: Onko nykyinen mittausmenetelmä riittävän tehokas? Miten laatuvaatimusta ja sen mittausmenetelmiä tulisi muuttaa, jotta päällysteiden pitkäaikaiskestävyyttä saadaan parannettua.