Keramiikan käsikirja

Koristelu- ja pintakäsittelymenetelmät


Raa’an saviesineen ja poltetun keraamisen esineen pintaa voidaan koristella lasitteen lisäksi myös muilla tavoilla.

Plastista koristelua voidaan tehdä esimerkiksi jättämällä esineen pintaan dreijaus- ja sorvausjäljet sekä erilaiset liitoskohdat. Esineen valmistamisessa voidaan käyttää värillisiä massoja, joita yhdistelemällä saadaan kuviota (nerikomi). Nahkakuivaa esinettä voidaan leikata, reijittää, raaputtaa ja kaivertaa. Pintaan voidaan painaa kuvioita myös erilaisilla leimasimilla, joita voidaan valmistaa esimerkiksi kipsistä.

Kiillotus

Yksinkertaisen pintakäsittelyn keramiikalle voi tehdä kiillottamalla. Kiillottaminen tapahtuu esineen ollessa raakavaiheessa ja nahkakuiva. Pintaa hangataan esim. lusikan pohjalla tai sileällä kivellä. Näin saven huokoinen pinta muuttuu kiiltäväksi ja tiiviiksi, kun pienimmät partikkelit pakkautuvat tiiviiksi kerrokseksi esineen pintaan. Kiillottaminen soveltuu vain mataliin lämpötiloihin, sillä korkeassa lämpötilassa massan sulamisreaktiot poistavat aikaansaadun kiillon.

Terra sigillata

Terra sigillata -niminen liete on lähempänä engobea kuin lasitusta, vaikka se joskus muistuttaakin hyvin ohutta läpinäkyvää lasituskerrosta. Terra sigillata valmistetaan erottamalla savesta kaikkein hienojakoisin osa. Sitä käytettiin antiikin Kreikassa tunnettujen, korkealuokkaisten ruukkujen koristeluun. Tuloksena saatiin tiivis, kiiltävä, vettä ja likaa hylkivä pinta, jossa oli erittäin tarkkoja, yksityiskohtaisia kuvituksia.

Engobe

Engobe on yleisnimitys raekooltaan hienojakoiselle savilietteelle, jonka tarkoituksena on peittää kokonaan tai osittain käytettävän massan oma väri. Engobe koostuu savesta, sulattajista ja mahdollisista väriaineista. Engoben koostumusta säädellään (laihdutetaan) epäplastisilla raaka-aineilla massan kutistuman mukaan.

Engoben käyttömahdollisuudet ovat laajat ja monipuoliset ja ne soveltuvat sekä matalaan että korkeaan polttoon. Engobea voidaan maalata, ruiskuttaa tai kastaa esineen pintaan. Engobesta saadaan värillistä sekoittamalla siihen värimetallioksideja tai väripigmenttejä. Engobe voidaan lisätä esineen pintaan, kun se on nahkakuiva, täysin kuiva tai raakapoltettu. Kun engobea käytetään raakapoltetulle pinnalle, siihen tulee lisätä liima-aineita, joilla se tarttuu paremmin esineen pintaan.

Engoben päälle voidaan laittaa erivärisiä lasitteita.

Engobe värillisen saven päällä

Alilasiteväri

Alilasiteväri on nimensä mukaisesti lasitteen alla. Se lisätään raakapoltetun mutta vielä lasittamattoman esineen pintaan esimerkiksi siveltimellä. Esine lasitetaan alilasitevärin päältä. Alilasitevärejä saa valmiina mutta sellaisen voi tehdä myös itse sekoittamalla noin 3 osaa käytettävää kirkasta lasitetta ja 7 osaa väripigmenttiä. Väriin voi lisätä sakkautumisen estämiseksi bentoniittia (kuiva-aineista painosta 1–2 %). Valmiiseen väriin voi lisätä muutaman tipan etikkaa.

Alilasite esineessä


Kuvat
Chen, Tzuyu. Engobe.
Shimatsuka, Eri. Alilasite.